pixel
pixel
pixel pixel pixel pixel
pixel pixel pixel pixel

Glavni meni

Početna
Ljetopis
Dekanat
Šefovi katedri
Informator za studente
Obrazac prijave na konkurs za I ciklus studija
Obrazac prijave na konkurs za II ciklus studija
Obrasci za prijavu master ispita
Legat
Akti
Linkovi
Alumni
Kontakt
Studijski program

Vokalno instrumentalni
Muzičko pedagoško teorijski
6. INTERNACIONALNI FESTIVAL HARMONIKE AKORDEON ART 2015
THE 6th INTERNATIONAL ACCORDION FESTIVAL ACORDEON ART 2015
ШЕСТОЙ МЕЖДУНАРОДНЫЙ ФЕСТИВАЛЬ БАЯНА И АКОРДЕОННА 2015
Galerija slika

Godišnji koncert Akademije 2013.

Godišnji koncert Akademije 2012.

Godišnji koncert Akademije 2011.

Promocije diplomanata i magistara muzičke umjetnosti 2012.

Promocija diplomanata i magistara muzičke umjetnosti 2014 .

Najposjećenije

pixel   Početna


mr Rade Radović, vanredni profesor Štampaj E-pošta

Mr Rade Radović rođen je 10. oktobra 1972. u Foči. Muzičke studije završio je na Ruskoj  muzičkoj akademiji „Gnjesini“ u Moskvi, na odsjecima za kompoziciju (klasa Boris A. Čajkovski i Kiril J. Volkov) i za harmoniku (klasa Vladimir G. Karolj), stekavši u tim oblastima dvije magistrature (diplome s odlikovanjem). Dirigovanje je pohađao u klasi Vladimira Felera. Sedmogodišnji boravak u Moskvi (1990-1997) utemeljio je pravac oblikovanja njegovog umjetničkog izraza kao kompozitora i izvođača. Učestvujući na mnogobrojnim koncertima u Moskvi, prvenstveno kao kompozitor, ali i izvođač, ostvario je više snimaka za ruski državni radio i televiziju. Njegove kompozicije se i danas nalaze na moskovskim koncertnim programima. Pisao je uglavnom instrumentalnu i kamernu muziku, a među radovima se ističu Končertino za kontrabas i orkestar iorkestracija za veliki simfonijski orkestar klavirskog Preludija cis-mol S. V. Rahmanjinova.

Radio je kao profesor u Bogosloviji u Foči od 1997. do 2008. godine (predmeti: Osnovi muzike, Crkveno pojanje, Ruski jezik, Klavir - fakultativno), gdje je dirigovao Horom Bogoslovije i Bogoslovskog fakulteta, sa kojim je pored učestvovanja u bogosluženjima ostvario veliki broj koncertnih nastupa u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. Dvije godine je radio i u Osnovnoj muzičkoj školi u Foči (1998-2000).

Pedagoški rad na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu započeo je 2000. godine. Od tada je angažovan na tri odsjeka – predmeti: Muzički oblici, Harmonika, Crkvena horska muzika, Kamerna muzika, Hor. Od 2009. je u zvanju vanrednog  profesora za predmet Crkvena horska muzika (Hor), a od 2002. i šef je Odsjeka (kasnije Smjera) za crkvenu muziku i pojanje. Kao dirigent akademskog hora ostvario je niz koncertnih nastupa, a studenti iz njegove klase harmonike osvojili su mnoge nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

 Umjetnički rukovodilac i glavni dirigent Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu je od njegovog osnivanja (2001). Uobličio je programsku koncepciju i profil djelovanja ansambla, istovremeno obavljajući sve organizacione poslove u kolektivu. Prvobitni cilj ansambla – učešće na bogosluženjima, proširio je na koncertnu scenu, sa raznovrsnim repertoarom u kojem je dominirao žanr pravoslavne duhovne muzike, ali i kompozicije svjetovnog horskog a kapela žanra. Kao dirigent, omogućio je mnoga premijerna izvođenja kompozicija savremenih autora, od kojih su pojedine posvećene njemu i Kamernom horu. Organizovao je i veliki broj koncerata na Muzičkoj akademiji, u gradu Istočno Sarajevo i širom zemlje.

Kamerni hor je nastupio na brojnim međunarodnim horskim i muzičkim festivalima: Musica sacra a Roma (Rim, 2005), BEMUS (Beograd, 2006), Musica Mediterranea-Europamusicale festival (Minhen, 2009), Славянские встречи (Podmoskovlje - Balašiha, Rusija, 2006), Boh je laska (Slovačka, 2007),  Dani duhovne muzike (Pančevo, 2007), Dani Vlade Miloševića (Banjaluka, 2003), Sarajevska zima (2004, 2009) i dr., održao je na stotine koncerata i nastupa u zemlji i u inostranstvu: Švedska, Danska, Slovačka, Njemačka, Poljska, Slovenija, Italija, Rusija, Srbija, Crna Gora...

Ansambl je višestruki laureat međunarodnih horskih takmičenja: - Zlatne diplome: The Swedish International Choir Competition (Helsinborg, Švedska, 2004), 10. Internacionale concorso corale (Riva Del Garda, Italija, 2008), Prvo svjetsko takmičenje duhovne horske muzike Musica sacra a Roma (Rim, 2005, u drugoj kategoriji osvojeli i „srebro“); - Drugo mjesto i zvanje laureata: međunarodno horsko takmičenje Дни славянской письменности и культуры (Balašiha, Rusija, 2006); - Zlatna plaketa: Mokranjčevi dani (Negotin, 2004); - Festival Horovi među freskama (Beograd): dva puta nagrada „Vojislav Ilić“- za najbolji hor (2003, 2005), dva posebna priznanja dirigentu – „za interpretaciju kompozicija savremenih autora“ (2004) i „za očuvanje, obnovu i unapređenje srpske pravoslavne muzike“ (2005); - Internacionalne horske svečanosti (Niš): nagrade stručnog žirija – 2010: Nagrada „Milorad Veljković-Špaja“ za najbolje izvođenje kompozicije domaćeg autora (V. Komadina: Potkozarje), 2004: Nagrada za  najbolje izvođenje kompozicije stranog autora (S. V. Rahmanjinov: Veliko slavoslovlje); - Treće mjesto, u kategoriji konzervatorija i muzičkih akademija: 29. Miedzynarodowego Festiwalu Muzyki Cerkiewney „Hajnowka“ (Bjalistok, Poljska, 2010) i dr.

Kamerni hor je dobitnik Gramate „za nesebičan duhovni doprinos i odanost Svetoj vjeri pravoslavnoj“ od mitropolita dabrobosanskog gospodina Nikolaja (2003), Povelje „za izuzetan doprinos u razvoju i afirmisanju Opštine u oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva“, najveće priznanje opštine Istočno Novo Sarajevo (2006), Biste biskupa Pavla Petra Gojdiča, posebnog priznanja festivala „Bog je ljubav“ u Vranovu Nad Toplom, Slovačka (2007), Nagrade „za istaknute rezultate na polju umjetnosti i promovisanju Univerziteta u Istočnom Sarajevu na domaćem i međunarodnom planu“ od Univerziteta u Istočnom Sarajevu (2008) i dr.

U produkciji nekoliko nacionalnih i drugih radio-televizijskih servisa snimljeno je na desetine koncerata, dokumentarnih filmova i emisija o Kamernom horu i dirigentu Radoviću, a objavljeno je i mnoštvo tekstova i pozitivnih kritika u štampanim medijima. U istočnosarajevskim crkvama snimljena su tri kompakt-diska duhovne horske muzike: u sopstvenoj produkciji (2003), u produkciji izdavačke kuće „Jugovideo“ iz Beograda (2005) i u produkciji državne Radio-televizije BiH – Muzičke produkcije BHRT (2007–2008), koji su čest izbor muzike za dokumentarne programe radio-televizijskih servisa u BiH. U produkciji Radio-televizije BiH snimljen je i DVD Kamernog hora (2011), a snimljeni su i brojni kompakt-diskovi festivalskih i takmičarskih nastupa ansambla na međunarodnim horskim manifestacijama.       

Rade Radović je autor knjige - analitičke studije „V. A. Zolotarjov – osvrt na  djela  za harmoniku“ (2002) i monografije „Decenija rada Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu (2001-2011)“ (2012).

Uspostavio je umjetničku saradnju sa Institutom za duhovnu muziku Univerziteta Jejl (Institute of Sacred Music, Yale University) iz SAD (2008).     

Učestvovao je u radu mnogih međunarodnih žirija na takmičenjima i festivalima u muzičkim oblastima: hor, harmonika, kompozicija, solo-pjevanje.

Rukovodilac je horske radionice na Letnjoj školi crkvene muzike i pojanja „Korneliju u spomen“ u Sremskim Karlovcima (2008-2012).

Predsjednik je Asocijacije za njegovanje akademske muzike „Novi zvuk“ iz Istočnog Sarajeva (od osnivanja - 2009), član Prosvjetnog odbora Mitropolije dabrobosanske (od 2003) i drugih strukovnih organizacija.

Za umjetnička ostvarenja dobitnik je Srebrne plakete Grada Istočno Sarajevo (2009), Plakete Univerziteta u Istočnom Sarajevu (2011) i drugih nagrada i priznanja.

 

pixel
Obavještenja

AKORDEON ART

18. Međunarodno takmičenje harmonike, Loznica, Srbija

Obavještenje

Izvještaj komisije o prijavljenim kandidatima za izbor u zvanje

Koncert  "U susret Božiću"

Obavještenje

KONCERT – KLAVIRSKI RESITAL

Izvještaj komisije o prijavljenim kandidatima za izbor u zvanje

Predavanja iz Uvoda u filozofiju

Obavještenje o održavanju stručnog ispita

Izvještaj o radu i aktivnostima katedri na Muzičkoj akademiji u 2014/15

Izvještaj komisije o prijavljenim kandidatima za izbor u zvanje

Konkurs za upis na drugi ciklus studija (master), treći upisni rok

Predavanja iz nastavnog predmeta Metodologija stručnog rada

Predavanja iz nastavnog predmeta Menadžment u muzici

Predavanja iz Uvoda u filozofiju

Obavještenje

Obavještenje - pristupno predavanje

Upis studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija

Izvještaj komisije o prijavljenim kandidatima za izbor u zvanje

Izvještaj o radu dekanskog kolegija za protekli izborni period

Izvještaj komisije o prijavljenim kandidatima za izbor u zvanje

Raspored održavanja prijemnog ispita za upis studenata u prvu godinu drugog ciklusa studija

Raspored održavanja prijemnog ispita za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija

Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija

Izvještaj komisije o prijavljenim kandidatima za izbor u zvanje

Obavještenje

Obavještenje

Izvještaj komisije o prijavljenim kandidatima za izbor u zvanje

Izvještaj komisije o prijavljenim kandidatima za izbor u zvanje

Septembarski ispitni rok

Interni konkurs za dekana

Obavještenje

Raspored održavanja prijemnog ispita na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2015/2016 godini na javnim visokoškolskim ustanovama

11. majski susreti harmonikaša održani 23. i 24. maja 2015.g. u Lazarevcu u Srbiji

Nastava iz nastavnog predmeta Menadžment u muzici

Drugo mesto na 20. otvorenom trofeju Portugalije održanom u gradu Alkobasi 29. i 30 maja

Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju Slovenske muzike održanom od 18-24.4.2015 god. u Beogradu

Izvještaj komisije o prijavljenim kandidatima za izbor u zvanje

II mesto na 20. Međunarodnom  takmičenju "Petar Konjović"

Izvještaj komisije o prijavljenim kandidatima za izbor u zvanje

Nagrade na FESTIVALU SLAVENSKE MUZIKE

Nastava iz nastavnog predmeta Menadžment u muzici

Rezultati studenata Muzičke akademije, Odseka za harmoniku, u okviru takmičarskog dela 6.Internacionalnog festivala Akordeon art

Izvještaj komisije o prijavljenim kandidatima za izbor u zvanje

7. internacionalni festival Dani harmonike

Izvještaj komisije o prijavljenim kandidatima za izbor u zvanje

Prva nagrada na XIII Međunarodnom takmičenju NAUJENE 2015 u Daugavpilsu u Letoniji

Prva nagrada na  I međunarodnom Festivalu  slovenske muzike

Nastava iz nastavnog predmeta Menadžment u muzici

Izvještaj Komisije o prijavljenim kandidatima za izbor u zvanje

XVII međunarodno takmičenje harmonikaša

6. INTERNACIONALNI FESTIVAL HARMONIKE AKORDEON ART 2015

Njemačka izdavačka kuća EDITION AVANTUS objavila je pet kompozicija za harmoniku solo autora mr Dražana Kosorića

Međunarodni festival savremene umjetnosti DVA DANA I DVIJE NOĆI NOVE MUZIKE u Odesi

SASTANAK SA DEKANOM ILI PRODEKANIMA
Najava muzičkih aktivnosti

09.06.2015.god u 20 časova, Koncertna sala Muzičke akademije
Koncert
mr Sanja Stijačić, flauta
mr Danijela Gazdić, harmonika
Na programu su djela: K. F. E. Baha, R. Dika, V. Vlasova, F. Doplera i dr.

03.06.2015. u 15 časova, Koncertna sala Akademije
PRIMJERI USPJEŠNE STUDENTSKE PRAKSE
Prezentacija stručnih radova studenata IV godine cmjera za opštu muzičku pedagogiju iz predmeta "Metodika opšteg muzičkog obrazovanja" Mentor: dr Biljana Mandić, vanr.prof.

01.06.2015. u 18 časova, Koncertna sala Akademije
HARMONSKI JEZIK U MUZICI NACIONALNIH ŠKOLA XIX VIJEKA
Prezentacija stručnih radova studenata III godine cmjera za opštu muzičku pedagogiju iz predmeta "Harmonija sa harmonskom analizom" Mentor: mr Valentina Dutina, vanr. prof.

01.06.2015. u 19 časova, Koncertna sala Akademije
Koncert studenata smjera za solo pjevanje, klasa mr Klaudija Krkotić, doc.

Trenutno online
pixel pixel pixel pixel pixel
pixel pixel Goran Milovanović pixel pixel
pixel pixel pixel pixel pixel
pixel pixel pixel pixel pixel
pixel pixel pixel pixel pixel
pixel